fbpx

Alopecija
je izguba
last kot
posledica različnih
vzrokov

»Alopecija je izguba las, do katere pride zaradi različnih vzrokov. Mednje spadajo upočasnjena rast las, povečano izpadanje las, lomljenje in sprememba debelih, terminalnih dlak v tanke, kratke in prosojne velusne dlake. Ti vzroki povzročijo redčenje in tanjšanje las, kar ima po navadi velik vpliv na posameznikova čustva.

V dermatologiji delimo alopecijo na brazgotinsko in nebrazgotinsko izgubo las, ki sta lahko omejeni ali zajameta celo lasišče. Glede na klinično in histološko sliko poznamo veliko različnih diagnoz obeh vrst. Nebrazgotinska alopecija je veliko pogostejša kot brazgotinska. Pri tej lasje trajno izpadejo zaradi brazgotinjenja v predelu lasnega mešička. V tem delu lasišča so matične celice, ki propadejo, zato je izpad las trajen.« 

TELOGENI EFLUVIJ

Telogeni efluvij je motnja lasišča, za katero je značilno redčenje ali izločanje las zaradi zgodnjega vstopa las v fazo telogena (faza mirovanja lasnega mešička). V tej fazi se telogene dlake začnejo izgubljati s povečano hitrostjo, kjer je običajno približna stopnja izpadanja las (brez vpliva na videz) 125 dlak na dan.

Obstaja pet možnih sprememb v ciklu las, ki bi lahko vodile do tega izločanja; takojšnje sproščanje anagena, zapoznelo sproščanje anagena, kratki anageni sindrom, takojšnje sproščanje telogena in zapoznelo sproščanje telogena. 

Takojšnje sproščanje anagena se pojavi, ko folikuli zapustijo anagen in se stimulirajo, da prezgodaj prenesejo telogen. Učinki postanejo vidni 2–3 mesece pozneje s povečanim izločanjem telogena.

Zapoznelo sproščanje anagena, najpogosteje povezano z nosečnostjo, vključuje podaljšanje anagena pod vplivom nosečnostnih hormonov, kar povzroči zapoznelo, a sinhrono in težko poporodno izpadanje las.

Za kratek anagenski sindrom sta značilni idiopatska in trdovratna telogenost, pa tudi nezmožnost dolge rasti las. To je posledica skrajšanja trajanja anagena, kar pomeni večje število telogenih dlak v danem trenutku in to je odgovorno za večino kroničnih primerov.

Takojšnje sproščanje telogena se po navadi pojavi s skrajšanjem telogena, ki ga povzroči zdravilo, kar vodi do prezgodnjega ponovnega vstopa foliklov v anagen, kar povzroči množično sproščanje klubskih (telogenskih) dlak. Zdravila, kot je minoksidil, lahko sprožijo takojšnje sproščanje telogena.

Zapoznelo sproščanje telogena vključuje podaljšano fazo telogena, ki ji sledi zapoznel prehod v anagen.

Emocionalni ali fiziološki stres lahko povzroči spremembo normalnega cikla las in povzroči motnjo, s potencialnimi vzroki, vključno z motnjami hranjenja, povišano telesno temperaturo, nosečnostjo in porodom, kroničnimi boleznimi, večjo operacijo, anemijo, hudimi čustvenimi motnjami, prehranjevanjem, hipotiroidizmom in zdravili.

V večini primerov telogenega efluvija zdravljenje ni potrebno. Ne pozabite, da dlake izpadejo, ko pod njimi rastejo novi lasje. Tako je pri tej vrsti izpadanja las izpadanje las znak ponovne rasti las. Ker se novi lasje najprej dvignejo skozi lasišče in iztisnejo mrtve lase, se ob črti lasišča pogosto pokažejo fini robovi novih las.

Diagnostični testi, ki se lahko izvedejo za potrditev diagnoze, vključujejo trihogram, trihoskopijo in biopsijo. Efluvij se lahko pojavi s podobnim videzom kot alopecija totalis, z nadaljnjim razlikovanjem po kliničnem poteku, z mikroskopskim pregledom oskubljenih foliklov ali biopsijo lasišča. Histologija bi pokazala, da so telogeni lasni folikli v dermisu z minimalnim vnetjem v efluviju in gostim peribulbarskim limfocitnim infiltratom v alopeciji totalis. Ravni vitamina D imajo lahko tudi vlogo pri normalnem ciklu las.

Kronični telogeni efluvij se pogosto pojavlja pri ženskah, ki so imele v najstniških letih in dvajsetih letih zelo debele normalne lase. Vpliva na celotno lasišče brez očitnega vzroka. Po navadi prizadene ženske, stare od 30 do 60 let, začne se nenadoma in lahko traja več let. Stopnja obolenja je po navadi huda v zgodnjih fazah in lasje se lahko pojavijo v pestih. Ne povzroča popolne plešavosti in se dolgoročno zdi samozadostna.

Obstajajo različne metode, kako se spopasti s težavami izpadanja las, in mednje spada tudi najnovejša tehnologija, ki temelji na analizi genske strukture vsakega posameznika s pomočjo testa DNA. Testiranje DNA opravi dermatolog, ki na podlagi rezultatov testiranja tudi predpiše ustrezno prilagojeno terapijo zdravljenja alopecije.