fbpx

Alopecija
je izguba
last kot
posledica različnih
vzrokov

»Alopecija je izguba las, do katere pride zaradi različnih vzrokov. Mednje spadajo upočasnjena rast las, povečano izpadanje las, lomljenje in sprememba debelih, terminalnih dlak v tanke, kratke in prosojne velusne dlake. Ti vzroki povzročijo redčenje in tanjšanje las, kar ima po navadi velik vpliv na posameznikova čustva.

V dermatologiji delimo alopecijo na brazgotinsko in nebrazgotinsko izgubo las, ki sta lahko omejeni ali zajameta celo lasišče. Glede na klinično in histološko sliko poznamo veliko različnih diagnoz obeh vrst. Nebrazgotinska alopecija je veliko pogostejša kot brazgotinska. Pri tej lasje trajno izpadejo zaradi brazgotinjenja v predelu lasnega mešička. V tem delu lasišča so matične celice, ki propadejo, zato je izpad las trajen.« 

ANDROGENA ALOPECIJA

Izguba las v vzorcu, znana kot izpadanje las moškega vzorca (MPHL), kadar prizadene moške, in ženska izguba las (FPHL), kadar prizadene ženske, je izguba las, ki primarno prizadene vrh in sprednji del lasišča. Pri moških se izpadanje las pogosto kaže kot umirjanje lasne linije, pri ženskah pa se po navadi kaže kot redčenje las.

Moški vzrok za izpadanje las je verjetno posledica kombinacije genetike in moškega hormona dihidrotestosterona (DHT). Vzrok za izgubo las ženskega vzorca ostaja nejasen. Odzivanje na izpadanje las lahko vključuje preprosto sprejemanje stanja, v nasprotnem primeru lahko zdravljenje vključuje minoksidil, finasterid ali operacijo presaditve las. Rezultati za delovanje finasterida pri ženskah so slabi in lahko povzročijo prirojene okvare, če jih jemljete med nosečnostjo. Izguba vzorca pri starosti 50 let prizadene približno polovico moških in četrtino žensk in je najpogostejši vzrok za izpadanje las.

Znaki in simptomi

Izpadanje las s klasičnim moškim vzorcem se začne nad temenom in vozliščem lasišča. Med napredovanjem ostane rob dlak ob straneh in na zadnjem delu glave. To je bilo označeno kot Hipokratov venec in le redko napreduje do popolne plešavosti. Izguba las je razvrščena kot oblika izgube las brez brazgotin. Hamilton-Norwoodova lestvica je bila razvita za oceno androgene alopecije pri moških.
Izguba las ženskega vzorca pogosteje povzroča razpršeno redčenje brez recesije; ženska androgena alopecija, podobno kot pri moških, redko povzroči popolno izpadanje las. Ludwigova lestvica ocenjuje resnost izgube las ženskega vzorca.Vzroki

Hormoni
Raziskave kažejo, da se začetno programiranje pilosebacealnih enot lasnih mešičkov začne in utero.  Fiziologija je predvsem androgena, pri čemer je dihidrotestosteron (DHT) glavni povzročitelj dermalnih papil. Moški s prezgodnjo androgeno alopecijo imajo po navadi nižje od normalnih vrednosti globulina, ki veže spolni hormon (SHBG), folikle stimulirajočega hormona (FSH), testosterona in epitestosterona v primerjavi z moškimi brez izpadanja vzorca. Čeprav se je za lasne folikle mislilo, da na območjih popolne izgube las izginejo trajno, so bolj verjetno v mirovanju, saj so nedavne študije pokazale, da lasišče vsebuje matične celice, iz katerih izvirajo folikli.

Transgenske študije so pokazale, da sta rast in mirovanje lasnih mešičkov povezana z aktivnostjo insulinu podobnega rastnega faktorja (IGF) pri kožnih papilah, na katere vpliva DHT. Androgeni so pomembni pri moškem spolnem razvoju okrog rojstva in v puberteti. Urejajo žleze lojnice, apokrinsko rast las in libido. Z naraščajočo starostjo androgeni spodbujajo rast las na obrazu, lahko pa jo zavirajo na templjih in vrhovih lasišča, kar je stanje, ki ga imenujemo paradoks androgenov. 

Dejstvo, da je izguba las kumulativna s starostjo, medtem ko se raven androgena zmanjšuje, in tudi dejstvo, da finasterid ne obrne naprednih stopenj androgenetske alopecije, ostaja skrivnost, vendar pa so bile podane nekatere možne razlage. Višja pretvorba testosterona v DHT lokalno s starostjo višje ravni 5-alfa reduktaze je opažena pri višjih stopnjah poškodb DNK v kožni papili ter tudi staranju dermalne papile zaradi aktivacije androgenih receptorjev in okoljskega stresa. Dermalna papila je primarna lokacija androgenetskega delovanja, njena migracija proti izboklinam las in poznejša signalizacija ter povečanje velikosti so potrebni za vzdrževanje lasnega mešička, tako da staranje prek androgenih receptorjev pojasnjuje veliko fiziologije.

Diagnoza

Diagnozo androgene alopecije lahko po navadi ugotovimo na podlagi klinične slike pri moških. Pri ženskah je diagnoza navadno zahtevnejša diagnostična ocena. Nadaljnje vrednotenje razlike zahteva izključitev drugih vzrokov za izpadanje las in oceno tipičnega progresivnega vzorca izpadanja las androgene alopecije. Za nadaljnje vrednotenje se lahko uporablja trihoskopija. Biopsija je morda potrebna za izključitev drugih vzrokov izpadanja las, histologija pa bi dokazala perifolikularno fibrozo.

Obstajajo različne metode, kako se spopasti s težavami izpadanja las, in mednje spada tudi najnovejša tehnologija, ki temelji na analizi genske strukture vsakega posameznika s pomočjo testa DNA. Testiranje DNA opravi dermatolog, ki na podlagi rezultatov testiranja tudi predpiše ustrezno prilagojeno terapijo zdravljenja alopecije.

Zdravljenje androgene alopecije pri moških je odvisno od androgenov. Finasterid je zdravilo razreda 5a-reduktaze (5-ARI). Z zaviranjem tipa II 5-AR finasterid preprečuje pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron v različnih tkivih, vključno z lasiščem. Zvišanje las na lasišču je mogoče opaziti v treh mesecih po začetku zdravljenja s finasteridom, dolgoročne študije pa so z nadaljnjo uporabo pokazale povečano dlakavost na lasišču v 24 in 48 mesecih.  Zdravljenje z finasteridom učinkoviteje obravnava izpadanje las na moškem vzorcu na vrhnji strani kot pri moškem izpadanju las na sprednji strani glave in temenih. 

Zdravljenje

Pri zdravljenju neodvisno od androgenov se največkrat uporablja učinkovina minoksidil, ki razširi majhne krvne žile, vendar pa ni popolnoma jasen mehanizem delovanja, ki povzroča rast las. Druga zdravljenja vključujejo tretinoin v kombinaciji z minoksidilom, šampon s ketokonazolom, dermarolling (indukcijsko zdravljenje s kolagenom), spironolakton, alfatradiol in topilutamid (fluridil).

V določenih primerih alopecije so bolniki lahko odporni ali se ne odzivajo na predpisane vrste zdravljenja in se lahko odločijo tudi za presaditev las. Naravne enote z eno do štirimi dlačicami, ki jih imenujemo folikularne enote, so izrezane in premaknjene na področja obnove las. Te folikularne enote se kirurško vsadijo v lasišče v neposredni bližini in v velikem številu. Presadke dobimo bodisi iz presaditve folikularnih enot (FUT) ali iz ekstrakcije folikularnih enot (FUE). Pri prvem se ekstrahira trak kože s folikularnimi enotami in se razcepi v posamezne presadke folikularnih enot, v drugem pa se posamezne dlake izvlečejo ročno ali robotsko.

Veliko ljudi uporablja nedokazana alternativna zdravljenja. Pri alopeciji ženskega vzorca ni dokazov, da vitamini, minerali ali drugi prehranski dodatki delujejo na izboljšanje stanja izpadanja las. Prav tako je malo dokazov, ki bi podpirali uporabo laserjev za zdravljenje moškega izpadanja las. Enako velja za uporabo posebnih luči, ki stimulirajo ponovno rast las.

Androgena alopecija se po navadi pojavi kot »zmerno stresno stanje, ki zmanjšuje zadovoljstvo s telesno sliko«. Čeprav večina moških meni, da je plešavost neželena in mučna izkušnja, se po navadi znajdejo in ohranijo integriteto osebnosti.

Čeprav plešavost ni pri ženskah tako pogosta kot pri moških, so psihološki učinki izpadanja las veliko večji. Navadno se frontalna lasna linija ohrani, gostota las pa se zmanjša na vseh področjih lasišča. Pred tem je veljalo, da je posledica znižanja ravni testosterona, ki je eden glavnih razlogov izgube las pri moški plešavosti, večina žensk, ki izgubijo lase, pa ima normalno raven testosterona.

Ženska androgena alopecija postaja vse večji problem, ki po podatkih Ameriške akademije za dermatologijo prizadene približno 30 milijonov žensk v Združenih državah. Čeprav se izguba las pri ženskah navadno pojavi po 50. letu starosti ali celo pozneje, se v zadnjem času to bolezensko stanje pojavlja že pri mlajših ženskah v mladostniški dobi.